Idag blir det en kort text, för den är så enkel. Enkel matematik helt enkelt. Ordet enkelt har redan använts fyra gånger. Då förstår ni.

Jag har googlat en del på förlag, svenska förlag, inklusive finlandssvenska. Jag hittar inte fler än ungefär 300 men jag läste att det finns runt 1000 (svenskspråkiga) förlag. Naturligtvis försvinner förlag med jämna mellanrum, andra köps upp, fusioneras men samtidigt dyker det upp nya förlag hela tiden. Tusen förlag. Samtidigt kan man läsa att de stora förlagen får in omkring tusen manuskript per år. Tusen förlag och tusen manuskript, en ekvation som är simpelt enkel. Ändå funkar det inte? Många av de små förlagen söker något annat än de stora gör men samtidigt vågar man inte chansa. Det handlar om kärlek men också pengar. Vad är viktigt? Insidan eller utsidan? Anseende eller originalitet? Eller kvaliteten?

Ensam är stark, sköt det själv, print-on-demand. Kan man inte göra pengar på att författa böcker, då kan man förtjäna på andra som inte heller hittar någon matchning. Det är en möjlighet, där kvaliteten inte spelar så stor roll.

Internet är svaret. E-böckerna gör det enkelt att få både original och behålla anseendet, kanske till och med vinna på båda, precis som internet är svaret på trygga och billiga relationer, som är mer tillfredsställande än verkligheten. Enligt nyhetsrapporteringar, som jag inte längre har källhänvisningar till. Men det kan gå inflation i systemet.

Inflation betyder att istället för att ha de pengar som du inte har, så har du det dubbla, men det är endast värt hälften av det som du skulle ha haft, om du hade det som du inte har.

Sagt av någon smart, vet inte vem